Mandy Verhoeff volgde de post-HBO opleiding Verpleegkundig leiderschap aan de Christelijke Hogeschool Ede en deed in 2024 een waardevol onderzoek naar de inzet van VRelax.

VRelax? Wat is dat precies?

VR is een wetenschappelijke gevalideerde Virtual Reality App die door middel van een Virtual Reality bril talloze en unieke VR werelden aanbiedt. VRelax is een ontspanningstool, ontwikkeld voor mensen met mentale en fysieke klachten. Denk hierbij aan stress, lichamelijk ongemak, angst en somberheid en medische behandelingen.

Binnen deze app kan de cliënt zelf een virtuele omgeving kiezen, bijvoorbeeld zwemmen met dolfijnen of een kabbelend beekje. Zo’n omgeving heeft interactieve oefeningen die extra ontspanning geven.

De app kan gekoppeld worden aan de GRIP meekijk-app voor behandelaren, aan het dashboard dat inzicht biedt in de gemoedstoestand van de gebruiker.

Mandy, regie-/coördinerend verpleegkundige, deed haar onderzoek op de Rembrandthof in Hilversum, op de 24-uurs open opname afdeling.
Doel van het project was om bij te dragen aan de kwaliteit van zorg voor psychiatrische cliënten met onder andere emotieregulatie-problematiek.

Het introduceren van VR-Relax ging goed. Er werd een projectplan opgesteld, een werkgroep samengesteld, de behandelaren en betrokken collega’s werden geïnformeerd en geïnstrueerd. “Het is belangrijk dat zij er achter staan,” legt Mandy uit. De aanvankelijke terughoudendheid van sommige collega’s werd al snel omgezet in enthousiasme. De VRelax bril werd getest en cliënten vulden vragenlijsten in om hun spanning vóóraf en ná gebruik van de VRelax te meten. Om ongewenste effecten of bijwerkingen te voorkomen had Mandy een lijst met contra-indicaties opgesteld. Want je wilt natuurlijk niet dat bijvoorbeeld iemand met foto sensitieve epilepsie ineens in een virtuele achtbaan belandt!

Positieve resultaten

‘89% van de cliënten gaf aan dat de spanning daadwerkelijk zakte. “Dat was natuurlijk heel leuk om te zien!’ zegt Mandy, terwijl ze een glimlach niet kan onderdrukken. Ze is overtuigd van de meerwaarde van bredere toepassing van de VR-bril binnen klinieken.

Mandy benadrukt dat de VR-bril snel en effectief werkt, wat bijdraagt aan het herstel van cliënten. Daarom pleit ze voor meer aandacht voor zorginnovatie en technologie binnen GGz Centraal. Ze hoopt dat de VR-bril in de toekomst op grotere schaal ingezet kan worden om cliënten te helpen in periodes van crisis.

Het doel van Mandy’s project was dus om bij te dragen aan de kwaliteit van zorg voor psychiatrische cliënten met emotieregulatie-problematiek. De belangrijkste resultaten:

  1. Vermindering van spanning: Cliënten ervaarden een afname van spanning door het gbruik van de VRelax.
  2. Zelfregulatie van spanning: Cliënten leerden snel hoe ze de bril zelfstandig konden gebruiken voor het reguleren van hun spanning.
  3. Eigen initiatief: Cliënten benaderden zelf de verpleegkundigen om gebruik te maken van de VRelax.
  4. Voorkeur voor de VRelax-bril: Sommige cliënten gaven de voorkeur aan de VRelax boven andere bestaande interventies vanwege het gebruiksgemak en de snelle werking.
  5. Meer ontspanning en afleiding: Het merendeel van de cliënten gaf aan dat de bril hen hielp meer ontspanning en afleiding te vinden.
  6. Bijdrage aan herstel: Het gebruik van de VRelax hielp cliënten om opgelopen spanning te verminderen, dit had een positieve invloed op het herstelproces van de cliënten

Spanning meten met kleuren

De vragenlijst was simpel maar effectief: cliënten gaven hun spanning aan met kleuren of cijfers op een balk van groen naar rood. “Na het gebruik van de VR-bril vulden ze de lijst opnieuw in om te zien of de spanning was gedaald,” zegt Mandy.

Een duik met dolfijnen

De VR-bril bleek vooral populair bij cliënten die konden kiezen uit verschillende rustgevende omgevingen, zoals de zee tussen de vissen of een boswandeling. “Je kunt zelfs ademhalingsoefeningen doen,” vertelt Mandy enthousiast. “Een populaire omgeving was die met dolfijnen. Het lijkt allemaal heel echt en cliënten vonden het indrukwekkend.”

Van crisis naar kalmte

Maar hoe werkt dat nou in de praktijk? “Stel, iemand is opgenomen op de afdeling en wordt onrustig omdat de spanning oploopt. Dan bieden wij als interventie de VRelax bril aan. Zo kan iemand eerst in het bijzijn van verpleegkundige, maar later ook zelfstandig de spanning reguleren. “Het mooie is dat de VR-bril snel en effectief werkt. Je wordt letterlijk even uit het hier en nu gehaald.” Dit kan bijdragen aan een kortere crisisperiode en sneller herstel.” legt Mandy uit:

Innovatie in de zorg

Mandy is een groot voorstander van zorginnovatie en technologie. “Ik denk dat de VR-bril echt van meerwaarde kan zijn voor mensen in een periode van crisis. Het zou mooi zijn als het binnen klinieken meer gebruikt wordt,” zegt ze. “Het is snel, effectief en helpt mensen om even ergens anders te zijn.”

Een blik op de toekomst

Hoewel het project nu is afgerond, zijn er ondertussen alweer nieuwe innovaties waar Mandy mee bezig is geweest op de werkvloer. Bijvoorbeeld met de 4-senses-stoel. Mandy kijkt positief terug op het project.  “Ik vond het heel leuk om te doen en ik hoop dat we in de toekomst meer van dit soort innovaties kunnen toepassen,” zegt ze. “Het is belangrijk dat we blijven kijken naar nieuwe technologieën om de zorg te verbeteren.”

Conclusie

Mandy’s project laat zien hoe technologie een waardevolle aanvulling kan zijn op traditionele behandelmethoden. De positieve ervaringen met de VRelax-bril zijn een inspirerend voorbeeld van hoe nieuwe innovaties kunnen bijdragen aan betere zorg voor cliënten. En wie weet, misschien zitten we over een paar jaar allemaal met een VR-bril op ons hoofd om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress!

Haar opleiding rondde Mandy succesvol af met de presentatie van haar project aan de Hogeschool Ede.