Heb je een psychose doorgemaakt, ervaar je psychotische klachten of heb je last van bijzondere ervaringen die je niet kunt verklaren? Dan kunnen wij jou hier bij helpen.
Wij hebben twee behandelteams. Ons VIP-team (Vroege Interventie Psychose) richt zich op behandeling bij een eerste psychose.
Ons EDI-team (Early Detection and Intervention) biedt hulp bij bijzondere ervaringen waarbij geen sprake is van een psychose. Dat noemen wij ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’.
Een eerste psychose ontstaat meestal tussen 18 en 35 jaar. Een psychose kan zich voordoen in de vorm van enorm wantrouwig zijn. Ook kun je geluiden, gedachten of stemmen horen of bijvoorbeeld kleuren, schaduwen of personen zien die anderen niet horen of zien. Het kan ook zijn dat je je moe en leeg voelt, je minder goed voor jezelf zorgt, je langzamer of juist sneller of chaotisch gaat denken. Of dat het niet meer lukt bepaalde (dagelijkse) doelen te behalen.
Wat kan ons VIP-team voor je betekenen?
Ons team Vroege Interventie Psychose (VIP) in Amersfoort is een diagnostiek- en behandelteam binnen GGz Centraal dat gespecialiseerd is in vroege herkenning en behandeling van mensen met een eerste psychose. Wij kunnen je meestal helpen de klachten te verminderen of te verhelpen en je inzicht erin te vergroten. Met goede hulp kun je meer grip krijgen op de klachten en kun je je leven weer opnieuw inrichten.
Wat kan ons EDI-team voor je betekenen?
Ons team EDI is gespecialiseerd in bijzondere ervaringen, zoals het hebben van een gevoel van dreiging, een gevoel dat de wereld niet echt is of het gevoel dat iets al een keer eerder gebeurd is. Hoor je een geluid of zie je bepaalde vormen of kleuren? Dit soort ervaringen komen vaker voor dan je denkt! Wil je alvast meer weten over bijzondere ervaringen? Kijk dan op op deze website.
Familie en naasten
Wij vinden het heel belangrijk voor jouw herstelproces dat je je familie en/of andere naasten betrekt bij de behandeling. Dat kan zijn door iemand mee te nemen naar gesprekken zodat deze persoon mee kan luisteren en/of meedenken.