Op de polikliniek Stemmings- en Angststoornissen (SAS) behandelen wij mensen met stemmings- en/of angstklachten.

Angstklachten

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een normale, gezonde reactie op een reële dreiging en zorgt ervoor dat u tijdelijk waakzamer bent. Maar wat als angst niet meer weggaat? Of als u vaker erg angstig reageert op iets, waar u eigenlijk helemaal niet bang voor hoeft te zijn? U raakt bijvoorbeeld in paniek wanneer u een gesprek voert of u durft niet meer alleen naar buiten. Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze klachten die uw leven flink beïnvloeden.

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen, zoals een sociale angststoornis, paniekstoornis of gegeneraliseerde angststoornis. Het is bij de polikliniek SAS niet mogelijk om behandeling te volgen voor alleen een specifieke fobie. Hiervoor kunt u het beste terecht bij de basis-GGZ (een huisarts kan u verwijzen).

Stemmingsklachten

Voelt u zich vaak somber? Ervaart u weinig plezier meer aan dingen? Voelt u zich futloos, waardeloos en heeft u last van schuldgevoelens? Of heeft u gedachten aan de dood? En houden deze klachten al meer dan twee weken aan? Dan heeft u mogelijk een depressieve stoornis.

Een depressie voelt alsof er een soort grauwe deken over u heen is gevallen, waardoor dingen niet meer goed tot u doordringen. U blijft maar in cirkeltjes denken. Vaak voelt u zich angstig of gespannen zonder te weten waarom. Het lukt op een gegeven moment niet meer om goed te functioneren in uw werk of studie.
Een depressie kan iedereen overkomen. Zo’n 20% van de mensen in Nederland krijgt in het volwassenleven te maken met een depressie. Een depressie kan erg variëren in ernst en door vele factoren ontstaan. Zoals het verlies van een baan, een traumatische gebeurtenis, maar ook doordat er sprake is van een andere psychische aandoening, zoals ADHD. Soms is er ook geen duidelijke aanleiding voor het ontstaan van een depressie. Ook kan het zijn dat de somberheid wordt afgewisseld met periodes van overmatige energie en ongeremd gedrag. Dan is er mogelijk sprake van een bipolaire stoornis. Bij de polikliniek stemmings- en angststoornissen kijken we ook naar een eventuele onderliggende oorzaak van de depressieve klachten.

Hoe werken wij?

U bent verwezen naar de polikliniek stemmings- en angststoornissen. Wij nodigen u uit voor een eerste gesprek (de intake). In het eerste deel van de intake hebben we een gesprek met u en een naaste (partner, ouder, familielid of vriend(in)) over uw klachten en hoe deze uw leven beïnvloeden en belemmeren.

Aansluitend vindt het tweede deel van de intake plaats, waarbij ook een regiebehandelaar aansluit. In dit gesprek staan we nog wat uitgebreider stil bij uw wensen en behoeften ten aanzien van behandeling. Na de bespreking van onze bevindingen in het team volgt een adviesgesprek. In het adviesgesprek bespreken we het advies voor behandeling vanuit het team en kijken we of we samen tot een behandelplan komen. Het doel van uw behandelplan kan ook zijn dat we eerst meer onderzoek moeten doen naar uw klachten. Als het behandelplan is opgesteld, kan uw behandelplan van start gaan.

Soms is er voor een specifieke behandeling of therapie een wachttijd, dan kijken wij met u hoe we die wachttijd zo goed mogelijk kunnen benutten. Met behulp van online-behandeling kunnen we u bijvoorbeeld helpen om alvast aan de slag te gaan en u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw behandeling.

Polikliniek en deeltijd
Bij de polikliniek stemmings- en angststoornissen bieden wij zowel poliklinische behandeling als deeltijdbehandeling. Dat gebeurt meestal in groepsverband.
Bij poliklinische behandeling heeft u één keer per week een behandeling individueel of in een groep. Bij deeltijdbehandeling komt u meerdere dagen per week naar onze locatie voor intensieve behandeling. De deeltijdbehandeling bestaat uit verschillende therapievormen.

Behandelvormen
De behandelvormen die wij aanbieden zijn onder andere:

  • Cognitieve gedragstherapie
  • Schematherapie
  • Zelfbeeldtraining
  • Activeringsgroep
  • Medicamenteuze behandeling

Binnen de algemene polikliniek bieden wij de volgende behandelvormen aan:

  • Vaardighedengroep
  • Positieve gezondheidsgroep
  • Psychodynamische jongvolwassenegroep
  • Dialectische gedragstherapie jongvolwassenegroep

Duur van de behandeling
Voordat de behandeling start, stelt u behandeldoelen op. Tijdens het behandeltraject bespreken we deze doelen regelmatig. We streven ernaar om behandeling in een jaar af te ronden. Soms is het nodig, vanwege de ernst van de problemen, de behandeling nog te verlengen.

Psychische aandoeningen raken niet alleen degene met de aandoening, maar ook zijn of haar naasten: partners, ouders, (volwassen) kinderen, broers, zussen en vrienden.
Als familielid of naaste bent u belangrijk in het meedenken over wat er nodig is en wat er mogelijk is voor uw familielid of vriend(in). Daarom vinden wij het belangrijk u te informeren over en te betrekken bij de behandeling. Dit doen we door zowel cliënt als naasten uit te nodigen voor behandelgesprekken.

Bent u cliënt?
Uw huisarts of uw huidige behandelaar kan u aanmelden bij de polikliniek stemmings- en angststoornissen.

Bent u verwijzer?
Dan kunt u een cliënt het beste aanmelden via ZorgDomein. Mocht u twijfelen of een aanmelding passend is? Dan kunt u overleggen met het aanmeldteam, door een e-mail te sturen naar aanmeldenamersfoort@ggzcentraal.nl of door te bellen naar 033 4609500.
U vindt meer informatie over aanmelden/verwijzen op deze pagina.

Beschikt u als verwijzer niet over ZorgDomein?
Dan ontvangen wij de verwijzing graag per beveiligde e-mail: aanmeldenamersfoort@ggzcentraal.nl.

Wilt u de verwijzing toch per post sturen? Dan kan dat naar:
GGz Centraal
T.a.v. Bureau Plaatsingen en Zorgbemiddeling
Postbus 3051
3800 DB Amersfoort

Houd er wel rekening mee dat aanmeldingen per post vertraagd binnen kunnen komen.

De polikliniek stemmings- en angststoornissen heeft een goed opleidingsklimaat en biedt uitdagende en leerzame opleidingsplekken. Op deze afdeling kun je terecht voor een stage binnen de opleiding GZ-psycholoog, klinisch psycholoog en psychiater.

Er zijn meer websites waar u terecht kunt voor informatie over onderwerpen als angst of depressie.

Over angst:

Over depressie:

Het kan zijn dat er een wachttijd is voor uw behandeling. Daarom houden wij op onze website de wachttijden bij. Die kunt u op deze pagina vinden voor de regio Eemland.

Overige informatie

Aanmelden en verwijzen >
Kosten >

contactgegevens

Smallepad 30B
3811 MG Amersfoort
Telefoon 033-4609583

folders