Dringend psychiatrische hulp nodig? Kent u iemand die gevaar loopt of gevaar veroorzaakt als er niet onmiddellijk en binnen 24-uur hulp komt?
Soms dreigt er door psychische problemen gevaar. Voor de persoon zelf of voor de omgeving. Dan kan het nodig zijn snel in te grijpen. Wij ontwikkelden voor de acute behandeling van mensen met een (dreigende) psychiatrische crisis een zorgprogramma. De zorg is – zo nodig – 24 uur per dag beschikbaar.
We bieden behandelmodules aan. Bijvoorbeeld gesprekken, onderzoeken of medicatiebegeleiding. En we hebben verschillende behandelvormen. Zoals ambulante, deeltijd- en klinische behandeling. De keuze bepalen we – voor zover mogelijk – samen met u.
Bent u nog niet bij ons in behandeling? Dan kan de (huis)arts of politie de crisisdienst voor u inschakelen.
Bent u al wel in behandeling bij ons? Dan kan de behandelaar u naar het zorgprogramma acute psychiatrie verwijzen.
Bent u verwijzer? Dan beschikt u als het goed is over het telefoonnummer van de crisisdienst. Mocht u niet over het juiste nummer beschikken dan kunt u ook bellen met 0341 566911.
Voor wie?
Acute psychiatrie is bedoeld voor mensen die ernstig zijn ontregeld of zijn vastgelopen. Door bestaande psychiatrische problemen of door een psychische crisis. U geeft zelf aan, of de behandelaar of een verwijzer, dat ingrijpen op korte termijn – of binnen 24 uur – noodzakelijk is.
De problemen zijn vaak ernstig en zwaar. Ook voor naasten. Daarom betrekken we hen graag bij de behandeling. Maar alleen in overleg met de cliënt.
Wat doen wij als er sprake is van een crisis?
Bent u door de huisarts of politie bij ons aangemeld? Dan heeft u binnen 24 uur een gesprek met 2 medewerkers van de crisisdienst. Dit gesprek kan op het kantoor van de crisisdienst zijn. Maar ook bij u thuis of op de plaats waar u zich bevindt. Een van de medewerkers noemen we de ‘crisisinterventor’. Dit is meestal een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige. De andere medewerker is een arts/psychiater. Zij bespreken hun bevindingen altijd met de eindverantwoordelijke psychiater en daarna met u. Bij twijfel kunnen zij een extra gesprek met deze eindverantwoordelijke psychiater regelen.
- Bent u niet bij ons in behandeling? Dan kunnen we u voor onderzoek en behandeling verwijzen naar het zorgprogramma acute psychiatrie.
- Bent u al wel bij ons in behandeling? Dan zorgt de crisisdienst voor een passende oplossing. Om de crisis af te wenden en u zo snel mogelijk terug te verwijzen naar uw eigen behandelaar.
We streven er naar dat u – en uw naasten – zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Ook kijken we samen wat er nodig is om de crisis af te wenden. We bespreken wat u daarin zelf kunt doen. En welke ondersteuning nodig of noodzakelijk is.
Behandeling die bij u past
We kijken samen of behandeling bij ons nodig is. Dat is niet altijd het geval. Soms kunnen mensen – eventueel met ondersteuning van anderen – weer verder. Of is andere zorg meer passend. Is behandeling binnen ons programma acute psychiatrie nodig? Dan bespreken we samen welke behandeling het beste past. Met uw naasten en eventueel de huidige behandelaar erbij. We kijken daarbij niet alleen naar de ernst van de klachten maar ook naar uw persoonlijke situatie.
Ons behandelaanbod verschilt per locatie. Zowel de behandelmodules als behandelvormen. Samen met de regiebehandelaar beslist u welke behandeling het beste bij u past.
Bij de start van uw behandeling bespreekt de behandelaar de behandeldoelen. Deze behandeldoelen nemen we op in uw behandelplan en dossier. We evalueren de behandeling regelmatig met u (en uw naasten). Dit doen we met behulp van een vragenlijst (de zgn. ROM-vragenlijst). Tijdens deze evaluaties beslissen we samen of we de behandeling afronden of voortzetten. Soms blijkt op zo’n moment dat we de behandeling of behandeldoelen moeten bijstellen.
Hoe intensief?
We richten alle behandelingen binnen het programma acute psychiatrie op het beëindigen van de crisissituatie. De behandeling is bij voorkeur ambulant. Dat wil; zeggen dat u gewoon thuis blijft wonen. Is de situatie daarvoor te ernstig? Dan kunnen we deeltijdbehandeling of een opname regelen. Bij deeltijdbehandeling komt u één of meer dagdelen naar ons voor behandeling. Bij een opname verblijft u bij ons in één van onze klinieken.
We kijken samen met u – en met uw naasten en eventueel de behandelaar – welke zorg op dat moment het beste past.
Zodra de crisis over is, ronden we de behandeling af. We brengen de verwijzer hiervan op de hoogte.