Ook GGz Centraal is – sinds begin deze maand – onderdeel van ‘de groene ggz’. Verpleegkundig specialist Ruud van Nus is de initiatiefnemer om in Eemland te starten met een proeftuin. Het project is ontstaan vanuit IVN Natuureducatie en Nature for Health. Inmiddels doen zo’n 14 ggz-instellingen in Nederland mee.
Ruud van Nus is vanuit een unieke positie gestart met het project:
‘In mijn vrije tijd ben ik actief bij de IVN, een organisatie die zich inzet voor natuureducatie. Het leek me zo mooi als GGz Centraal met het bosrijke terrein in Amersfoort ook mee zou doen. De groene ggz verbindt natuur met gezondheid. Je kunt dan aan verschillende gebieden denken. We willen ons nu richten op een aanbod in de weekenden met excursies op het terrein van Zon & Schild. We hopen dat het verbindend kan werken. Denk aan bewoners van Amersfoort die samen met cliënten en hun familieleden met een gids het terrein verkennen. We hopen dat het de soms wat lege weekenden kan doorbreken en voor meer interactie met de buurt zorgt.’
Binnen GGz Centraal is Eemland als proeftuin gekozen. Op den duur kunnen andere regio’s dan kijken hoe zij dit uitrollen. Een kerngroep is gestart met medewerkers uit verschillende organisatieonderdelen: Birgit Klein (teamleider actief herstel), Hans Bouwheer (accountmanager facilitair), Bianca Braakhuis (projectleider leefstijl), Claudia Barneveld (coördinator vrijwilligerswerk), Ruud van Nus (verpleegkundig specialist en IVN-lid), Rob Wolters (Nature for Health) en Anne Mara Sillevis (IVN Natuureducatie).
Op welke manier kan natuur helpen binnen de zorg?
‘De groene ggz kent een brede doelgroep: cliënten, familie/mantelzorgers maar ook medewerkers. Wat de groene ggz vooral wil is de natuur benutten als gezondheid bevorderende factor. Het groen kan een therapeutisch en helende omgeving zijn. De komende tijd willen we onderzoeken hoe we behandelaren kunnen betrekken bij het project. Om te kijken hoe je ‘buiten zijn’ meer kunt betrekken in je dagelijks werk. Een mooi voorbeeld was een psychologe die vastliep in de spreekkamer met de behandeling van een cliënt en er toen voor koos om samen te wandelen in het bos. Daar bleek de behandeling weer een ingang te krijgen.
We zijn nadrukkelijk geen bomenknuffelaars, maar willen laten zien dat het groen voor ontspanning kan zorgen. Dat kan met themawandelingen waarbij de beleving en het plezier voorop staat.’
‘De helende werking van natuur? Daar mogen we meer gebruik van maken.’
Waar zou je over drie jaar willen zijn met dit project?
‘In mijn ideaalbeeld is het dan veel vanzelfsprekender om gebruik te maken van de groene ruimte. Daarmee houd je bij de inrichting van het terrein ook rekening. Er kan bijvoorbeeld een imker komen als je denkt aan het verschralen van een stuk gras voor meer bloemen.
Het zou mooi zijn als het meer interactie met de omgeving en stad oplevert. Het IVN organiseert jaarlijks een ‘Fête de la Nature’; zo’n dag zou prima passen op Zon & Schild. Denk dan aan een dag met lezingen, excursies over eetbare planten, leefstijl-activiteiten, workshop natuurfotografie en meer. Dit zou een mooi samenwerkingsproject kunnen worden tussen GGz Centraal en IVN Natuureducatie.
Ons restaurant Het Raakpunt is het startpunt van de activiteiten. Hoe mooi is het als daar een ‘groene hoek’ komt waar mensen informatie kunnen vinden over het project. Er valt zoveel aan te verbinden! We zijn op zoek medewerkers die ook enthousiast zijn en mee willen doen. Heb je ideeën, dan horen we het graag!’
Meer weten of meedoen?
Neem dan contact op met Ruud van Nus, r.vannus@ggzcentraal.nl.
Nature for Health: https://www.nahf.nl/
IVN Natuureducatie: https://www.ivn.nl/