Sociale media maakt het makkelijker om informatie te delen over intieme onderwerpen. Dit kan over het algemeen nuttig zijn bij het ontwikkelen van intieme relaties, maar voor jongeren met symptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis kan het lastig zijn om te bepalen wat ze wanneer aan wie willen delen in online contactmomenten.
Onze collega’s Marike Deutz, Marjolein Lambooy en Christel Hessels hebben samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht binnen het BPD Young onderzoek gekeken naar de relatie tussen borderline symptomen, zelfonthulling en ineffectieve zelfonthulling. Ineffectieve zelfonthulling gaat bijvoorbeeld over het delen van iets en er later spijt van hebben.
Zij onderzochten 235 klinisch verwezen jongeren in de leeftijdsgroep 12-25 jaar. Zij hebben gevonden dat borderline symptomen samen hangen met hogere niveaus van online zelfonthulling bij communicatie met leeftijdsgenoten van zowel hetzelfde als het andere geslacht. Daarnaast hangen borderline symptomen samen met meer ineffectieve zelfonthulling. Beide gevonden verbanden worden daarnaast niet beïnvloed door geslacht of leeftijd. Daarmee lijkt het erop dat jongeren met borderline symptomen het risico lopen om te veel persoonlijke informatie online te delen.
Dit kan vervolgens invloed hebben op het starten en onderhouden van intieme relaties en kan ook risico’s met zich meebrengen. Het lijkt daarom van belang om bij jongeren met borderline symptomen (extra) aandacht te besteden aan gebruik van sociale media.
Wil je het hele artikel lezen?
Dat kan hier. Heb je nog vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marike Deutz.