INSPIRATIEDOCUMENT
Leefstijl binnen
de GGZ
2022
Zo bereik
je mentaal welzijn met een gezonde leefstijl.
Leefstijl beïnvloedt je fysieke en geestelijke gezondheid. Hoe kunnen in de GGz-sector iets doen met dit gegeven?
Het leefstijlteam is op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag. Laat je door dit document inspireren.
Leefstijl
Leefstijl beïnvloedt je fysieke
en mentale gezondheid.
Hoe kunnen we binnen de GGZ
iets doen met dit gegeven?
Het leefstijlteam is op zoek
gegaan naar het antwoord
op deze vraag.
Laat je door dit document inspireren!
Dalende zorgkosten door verbeterde gezondheid.
Een leefstijl gerichte
aanpak leidt tot:
Een betere lichamelijke en mentale gezondheid.
Verhoging van de kwaliteit van leven.
Het gebruik van minder medicatie.
...we werken hierin samen met andere medisch specialisten, eerstelijnszorg, gemeenten en aanbieders in de wijk.
Cliënten krijgen voorlichting over leefstijl en leren deze toe te passen.
In elk behandeltraject is vanaf intake aandacht voor leefstijl.
Leefstijl is een
onderdeel
van ons DNA.
Wij bieden cliënten
vaste dagstructuur
met een actief dagprogramma...
Dat leefstijl een plek binnen GGz Centraal krijgt, vraagt om een frisse blik op de toekomst. Hoe zien we GGz Centraal over drie jaar?
Leefstijl bij GGz Centraal
Op weg naar gezond
Activiteiten
begeleiders
(Para) medici
Cliënt
Mensen op weg helpen naar een gezonde leefstijl, doen we niet alleen. We werken daarvoor samen met een team van professionals.
Behandelteam
Coördinator
Manager
10. Verlagen middelengebruik
6. Multidisciplinaire begeleiding
9. Actieve teamparticipatie
8. Stimulerende omgeving
4. Vaardigheidstraining
2. Gezond bewegen
Veel cliënten weten niet dat veranderen van leefstijl gezondheid verbetert. Of ze missen kennis en vaardigheden om hiermee aan de slag te gaan. Daarom is werken aan vaardigheden, zoals het plannen van een gezonde maaltijd, belangrijk.
7. Toegankelijke scholing
Cliënten zitten of liggen het grootste gedeelte van de dag. We starten op een laagdrempelige manier met het doorbreken van hun patronen, waarbij we rekening houden met de individuele cliënt.
5. Psycho-educatie
Middelengebruik is een belangrijk aandachtspunt in de behandeling, omdat dit leidt tot verergerde symptomen en verminderde therapietrouw. Vooral het stoppen met roken verdient aandacht, dit is in de GGZ behandeling vaak een onderbelicht aspect. Het komt namelijk vaker voor dan bij de rest van de bevolking.
Onderzoek heeft laten zien dat betrokkenheid en het meedoen van professionals bij de uitvoering van de interventie een belangrijke factor is in succesvolle leefstijlinterventies. Professionals geven hiermee het goede voorbeeld en doen het écht samen met cliënten.
Een omgeving heeft invloed op de leefstijl van cliënten. Door locaties rookvrij te maken of gezonde voedingsmiddelen in het zicht te plaatsen, levert de omgeving een positieve bijdrage aan de leefstijl.
Uit onderzoek is bekend dat leefstijlbehandelingen met een multidisciplinaire samenwerking het meeste effect hebben: de reden dat samenwerken een belangrijk onderdeel is van onze methode.
1. Gezond ritme
De basiselementen zijn een regelmatig ritme, vaste eetmomenten, een actief dagprogramma waar men aan meedoet en een goed dag-nachtritme (slaaphygiëne).
Zorgprofessionals kunnen cliënten begeleiden in de leefstijlgerichte aanpak als ze zelf de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelen. Daarom is het opleiden van professionals van grote waarde.
Cliënten, familie en naasten lichten we voor over een gezonde leefstijl. Hiermee bevorderen we eigen, verantwoorde keuzes.
10 op een rij
3. Gezonde voeding
Het dieet van cliënten kenmerkt zich vaak door hoogcalorisch voedsel, rijk aan vet en suikers. Door te werken aan een gezond voedingspatroon, zoals de schijf van vijf en juiste porties, hebben veel cliënten al snel een winst in gezond eten.
We stralen een gezonde leefstijl uit: zo zijn er watertappunten, gezonde (gezamenlijke) maaltijden, stimuleren we de trap te nemen, te lopen en ondersteunen we actief het minderen en stoppen van middelengebruik.
En zo pakken we dat aan
We bieden cliënten – al dan niet via verwijzing – passende interventies voor het bereiken en volhouden van een gezonde leefstijl.
Een gezonde leefstijl is van iedereen: we voeren personeelsbeleid dat een gezonde leefstijl voor medewerkers ondersteunt. Waar mogelijk doen zij dit samen met cliënten, bijvoorbeeld een stoppen met roken cursus. Alle medewerkers krijgen regelmatig (bij)scholing over leefstijl en geschikte interventies. De eerste stappen zijn het belangrijkst.
We screenen bij alle cliënten leefstijlfactoren en somatiek minimaal jaarlijks vanaf intake. Samen met de cliënt bespreken we de uitkomsten en nemen gestelde doelen op in het behandelplan.
"Als de mensen om je heen bezig zijn met gezonde leefstijl, word
je zelf ook gestimuleerd daarmee bezig te gaan"
leefstijl@ggzcentraal.nl
Ben je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag?
Mail ons op:
Een ongezondere leefstijl wordt sterk beïnvloed door factoren gerelateerd aan de aandoening en de behandeling, zoals psychische symptomen, bijwerkingen van medicatie en stress. Dat maakt het voor mensen extra lastig om een gezonde leefstijl vast te houden of te bereiken.
Waarom is leefstijl in de GGZ belangrijk?
Een leefstijl met weinig beweging, ongezondere voeding, middelengebruik en/of slaapproblemen komt veel vaker voor bij mensen met een psychiatrische aandoening, vergeleken met mensen zonder psychische klachten. Dit speelt een grote rol in de tot 15 jaar verkorte levensduur door onder andere hart- en vaatziekten en diabetes, maar heeft ook invloed op de psychische gezondheid en het herstel ervan.
Waarom is leefstijl in de
GGZ belangrijk?
Een leefstijl gerichte aanpak leidt tot:
In elk
behandeltraject is vanaf intake aandacht voor leefstijl.
...we werken hierin samen met andere medisch specialisten, eerstelijnszorg, gemeenten en aanbieders
in de wijk.
Leefstijl bij
GGz Centraal
En zo pakken
we dat aan
"Als de mensen om je heen bezig zijn met gezonde leefstijl,
word je zelf ook gestimuleerd daarmee bezig te gaan"
Ben je geïnspireerd
en wil je zelf aan de slag?
Mail ons op: