Op onze afdeling behandelen we mensen met een verslaving en onderzoeken we de impact op hun cognitieve functies. Veel van onze cliënten kampen met neuropsychiatrische klachten als gevolg van middelengebruik of in combinatie met onderliggende neurologische aandoeningen.
Wij bieden twee gespecialiseerde trajecten:
- detox-afdeling (1 tot 3 weken) – Hier begeleiden we cliënten bij het veilig en medisch verantwoord stoppen met middelen.
- langdurige behandeling (6 tot 8 weken) – Voor cliënten met neuropsychiatrische klachten die behandeling en/of onderzoek nodig hebben. Hier werken we aan stabilisatie, cognitieve revalidatie en een passend vervolgtraject.
Ons multidisciplinaire team combineert medische, psychologische en verpleegkundige expertise om de best mogelijke zorg te bieden. Ons doel is om cliënten inzicht te geven in hun situatie en hen te ondersteunen bij een duurzaam herstel.
Doelstelling
Ons zorgaanbod richt zich op het herstel van mensen met psychische en verslavingsproblemen. We helpen patiënten om weer grip te krijgen op hun leven, zowel door diagnostiek als behandeling en begeleiding. In de kliniek werken we aan het stabiliseren van crisissituaties, waarbij de betrokkenheid van naasten een belangrijk onderdeel is.
Doelgroep
Onze kliniek richt zich op volwassenen met complexe neuro-psychiatrische aandoeningen in combinatie met verslavingsproblematiek. Dit kan variëren van cognitieve problemen, zoals geheugen- en concentratiestoornissen, tot verslaving aan alcohol, drugs of medicatie. Soms gaat het om hersenschade door traumatisch letsel of langdurig middelengebruik. Juliana-Oord biedt een behandeling aan mensen die moeite hebben met het beheersen van hun middelengebruik, evenals patiënten met hersenstoornissen die aanvullende diagnostiek en/of specialistische zorg nodig hebben.
Diagnostiek
Bij opname voeren wij een uitgebreide diagnostische screening uit, waarna indien nodig, neuropsychologisch onderzoek volgt. Dit helpt om inzicht te krijgen in uw cognitieve en emotionele functioneren. We combineren klinische observatie met aanvullend onderzoek om een compleet beeld te vormen van uw situatie. Na afloop van het onderzoek delen we de resultaten met u, uw naasten, en eventuele ambulante behandelaars, waarbij we een behandeladvies formuleren.
Behandeling
De behandeling bestaat uit meerdere fasen die worden begeleid door een multidisciplinair team van psychiaters, artsen, verpleegkundigen, trainers, (GZ-) psychologen en verslavingsdeskundigen. We bieden onder andere:
- Detoxificatie: Een kortdurende opname van één tot twee weken, gericht op het ontgiften bij ongecompliceerde verslavingsproblemen, zoals alcohol, drugs, medicatie en tabak.
- Neuropsychiatrische behandeling: Een traject van zes tot acht weken waarin neuropsychiatrische klachten en verslavingsproblematiek in kaart worden gebracht en intensief worden behandeld.
- Langdurige behandeling: Voor patiënten met ernstige neuropsychiatrische klachten die langdurige zorg en ondersteuning nodig hebben.
Dagelijkse contactmomenten met uw behandelaren, en wekelijkse zorgafstemmingsgesprekken met naasten en ambulante behandelaars, zijn onderdeel van het behandelproces. Vaktherapeuten bieden daarnaast een gestructureerd programma om zowel uw fysieke als psychische herstel te bevorderen.