Iedereen heeft een persoonlijkheid. De persoonlijkheid bepaalt onder andere hoe iemand naar zichzelf kijkt, met emoties omgaat en hoe het contact met anderen verloopt. Sommige mensen ervaren hierin problemen. Zij zijn bijvoorbeeld erg perfectionistisch, voelen zich gauw afgewezen, denken niet al te positief over zichzelf, hebben moeite om met emoties om te gaan of zich te beheersen, stellen zich afhankelijk op ten opzichte van anderen of zijn heel gevoelig voor kritiek.
Als deze problemen voor lange tijd en hardnekkig aanwezig zijn en u hierdoor problemen krijgt op verschillende levensgebieden (denk o.a. aan relaties en werk), dan spreken we van een persoonlijkheidsstoornis. Dit komt bij ongeveer 8% van de mensen voor. Vaak hebben mensen met een persoonlijkheidsstoornis ook andere psychische klachten. Zoals angstklachten, depressieve klachten en klachten als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis.
Hoe ontstaat een persoonlijkheidsstoornis?
Een persoonlijkheidsstoornis ontstaat niet van de één op de andere dag. We weten dat er zelden één oorzaak is, maar dat er vaak meer factoren een rol spelen die kunnen leiden tot een persoonlijkheidsstoornis. Denk hierbij aan erfelijke factoren, (emotionele) onveiligheid in uw kindertijd en negatieve levenservaringen.
Wat is eraan te doen?
De eerste keuze voor behandeling bij een persoonlijkheidsstoornis is psychotherapie. Psychotherapie is een gesprekstherapie waarin u werkt aan het verminderen van of beter om kunnen gaan met uw klachten of patronen. Ook het krijgen van grip op uw leven kan een doel zijn. Psychotherapie is een proces dat met ups en downs kan gaan. Het kost tijd. Er zijn geen medicijnen om een persoonlijkheidsstoornis te behandelen. Wel kunnen medicijnen tijdelijk helpen tegen bijkomende klachten, zoals angst- en depressieve klachten of slaapproblemen.
Meer informatie?
Heeft u vragen over de behandeling? Stel ze aan uw behandelaar.
Als er sprake is van een crisis, dan werken we samen met de crisisdienst van GGz Centraal. Voor spoed buiten kantoortijden die niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag is de crisisdienst bereikbaar via de dichtstbijzijnde huisartsenpost.