Het interactief behandelplan is een nieuwe werkwijze om cliënten zelf meer regie te geven bij het opstellen van een behandelplan. In een podcast vertellen voormalig klinisch psycholoog Frank Kraaijeveld en klinisch psycholoog i.o. Francesca Zaat over hoe en waarom de methode werd ontwikkeld.
De innovatie werd aanvankelijk ontworpen voor EPA-patiënten, maar heeft inmiddels een succesvolle spin-off voor de kinder- en jeugd ggz. Deze 2 doelgroepen lijken een wereld van elkaar vandaan te liggen.
‘Toch is het niet gek dat we ook juist deze overlap hebben gevonden,’ legt Francesca uit. ‘Want de problemen waar het interactief behandelplan een antwoord op geeft, zijn voor beide doelgroepen hetzelfde.’
Luister naar de podcast over het interactief behandelplan
Frank en Francesca vertellen in de podcast hoe cliënten door middel van het interactief behandelplan zélf behandeldoelen formuleren. Met creativiteit en door samen te sparren. Op die manier ervaren zij meer regie over hun behandeling, het voelt meer ‘eigen’. Daarmee heeft de behandeling duidelijke kaders én worden de naasten betrokken.
Bekijk hier een visuele weergave van het interactief behandelplan.
Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op Spotify, Apple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.
Podcasts over innovatie in de ggz
Bij GGz Centraal gebeurt er veel om innovaties in de zorg door te voeren. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, met de nieuwste technologie of door kleine aanpassingen op een afdeling.