Sociaal contact is voor ons allemaal erg belangrijk. Een terugkerend belangrijk thema is sociale cognitie. Dat wil zeggen: hoe nemen patiënten de sociale wereld om zich heen waar en hoe beïnvloedt dit emotieregulatie* en sociale contacten?

Onderzoek naar de verwerking van prikkels

Dit komt onder andere terug in onderzoek naar de verwerking van emotionele prikkels en hoe we dit cognitief** kunnen beïnvloeden. Een onderzoek dat we uitvoeren in samenwerking met David Terburg, Universitair docent aan de universiteit van Utrecht. Welk onderzoek David doet kun je hier lezen.

*emotieregulatie: als er sprake is van emotieregulatie problematiek heeft iemand last van een hoge gevoeligheid voor emoties. Er zijn sterke emotionele reacties op stress-situaties. En degene die hier last van heeft komt moeilijk weer terug naar een rustig niveau na de opwinding.

** cognitief houdt in: alle informatieverwerkende processen die zich afspelen in de menselijke hersenen. Het gaat dan bv. over taal, geheugen, het vermogen gedrag aan te passen, patronen herkennen, rekenen en nog veel meer denkprocessen.

Online training voor emotieherkenning bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Katinka van Vulpen doet onderzoek naar een online training bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. De training is gericht op het verbeteren van de aandacht voor en interpretatie van emoties. Cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis die bij GGz Centraal in behandeling zijn kunnen deelnemen aan dit onderzoek.

Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Onderzoek sociale cognitie na eerste psychose

Sociaal contact is voor ons allemaal erg belangrijk. Ook voor cliënten met ernstig psychiatrische problematiek. Duidelijkheid over sociale cognitie na een eerste psychose geeft mogelijk aanknopingspunten voor interventies die ingezet kunnen worden in het verbeteren van sociaal contact. Janneke van Houts doet binnen GGz Centraal onderzoek bij jong-volwassenen die een eerste psychose hebben doorgemaakt. Bijzonder aan dit onderzoek is dat zij tevens de sociale cognitie meeneemt in het onderzoek. En dan vooral hoe mensen weer herstellen op sociaal gebied.

Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Onderzoek naar relatie tussen sociale cognitie en sociaal contact

In ons participatief actie-onderzoek brengen we de relatie tussen sociale cognitie en sociaal contact bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) in kaart. Het doel is om samen met de patiënten te komen tot haalbare en effectieve hulpmiddelen die hen kunnen ondersteunen in het dagelijks sociale leven (meer informatie). Lisa van Hal en Inez Herman houden zich met dit onderzoek bezig.

Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Wil je meer informatie over deze onderzoeken? Of wil je meedoen?

Dan kun je een mail sturen aan: onderzoeksocialecognitie@ggzcentraal.nl