Ouder worden zorgt voor allerlei veranderingen op maatschappelijk, sociaal en lichamelijk terrein. De meeste mensen kunnen hier goed mee omgaan. Ze genieten van hun vrije tijd, vrijwilligerswerk, kleinkinderen en blikken terug op hun leven op een positieve manier. Maar niet iedereen maakt geruisloos de stap naar de volgende levensfase en heeft hierbij soms kortdurend of langdurig psychiatrische behandeling nodig. Bij mensen die al langer psychiatrische klachten hebben, kan bij het ouder worden andere behandeling nodig zijn dan op jongere leeftijd.

Wat doen wij?

Ouderenpsychiatrie Eemland helpt ouderen met ingewikkelde psychische problemen en ziektes. We bieden hulp op verschillende gebieden die door ‘ouder worden’ kunnen veranderen:

  • psychisch (hoe u zich voelt)
  • sociaal (uw relaties met anderen)
  • lichamelijk (uw gezondheid)
  • functioneel (hoe u dagelijks functioneert)
  • cognitief (denkprocessen zoals uw geheugen)

Wij behandelen bijvoorbeeld:

  • somberheidsklachten ( u voelt zich bijvoorbeeld vaak verdrietig)
  • nare herinneringen die weer bovenkomen
  • angstklachten
  • verwardheid

Het team

Het team ouderenpsychiatrie bestaat uit hulpverleners uit verschillende vakgebieden. We hebben psychiaters, artsen die gespecialiseerd zijn in ouderenzorg (klinisch geriaters), psychologen, ggz-agogen, verpleegkundigen, verzorgenden, vaktherapeuten, maatschappelijk werkenden en andere (para)medische specialisten. We werken nauw met elkaar samen.

Ons doel is  u te helpen (weer) in balans te komen zodat u uw leven zo goed mogelijk op kunt pakken, passend bij uw levensfase. We doen dit met een duidelijk plan en op een betrokken manier. Met uw toestemming betrekken we ook uw familie of vrienden (naasten) hierbij. Waar het kan, werken we samen met andere organisaties.

Behandelvormen

We bieden verschillende soorten behandeling aan:

  • ambulante behandeling (voor deze behandeling komt u naar ons, of wij naar u)
  • deeltijdbehandeling (voor deze behandeling komt u een aantal dagdelen naar ons)
  • acute klinische behandeling (spoedopname als snel hulp nodig is in de vorm van een opname)
  • langdurige klinische behandeling (langdurige opname voor intensievere zorg)
  • palliatieve unit (we hebben een speciale afdeling voor mensen in de laatste fase van hun leven.

U kunt over deze behandelvormen hieronder meer lezen.

‘Ambulante behandeling’ betekent dat u behandeling krijgt terwijl u gewoon thuis kunt blijven wonen. We bieden zoveel mogelijk behandelingen aan in groepen, omdat we denken en ervaren dat mensen veel van elkaar kunnen leren. Groepsbehandelingen zijn op onze afdeling in Amersfoort. Daar kunt u ook individuele gesprekken krijgen. Als het nodig is, komen we bij u thuis voor behandeling of voor gesprekken met een psychiatrisch verpleegkundige. Psychologische behandelingen kunnen samen met medicijnen worden gegeven.

Daarnaast bieden we specialistische behandelingen aan op drie gebieden. Deze zijn niet alleen voor ouderen uit Eemland, maar ook voor ouderen uit andere regio’s van GGz Centraal:

  • Deeltijd-groepsbehandeling (2 dagen per week) voor ouderen die steeds weer vastlopen in hun leven door hun persoonlijkheid
  • Cursus bipolaire stoornis: een uitgebreide cursus voor ouderen met een bipolaire stoornis, samen met een familielid of vriend(in)
  • Poli bijwerkingen: als u klachten heeft door medicijnen voor psychische problemen dan onderzoeken we de klachten en zoeken samen naar een beter medicijn

We hebben ook een speciaal programma voor familie en vrienden (naasten): Pakket Interventie Mantelzorgers en Naasten (PINM). Dit programma helpt naasten om zich beter te voelen en de relatie met de persoon met psychische klachten te verbeteren. Dit helpt ook bij het herstel van de persoon zelf.

Bij alle ambulante behandelingen spreekt u aan het begin van de therapie duidelijke doelen af met uw behandelaar. We richten ons op doelen die binnen een jaar te halen zijn. U bespreekt samen met uw behandelaar regelmatig de voortgang.

Soms is een opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig tijdens de behandeling. Dat betekent dat u tijdelijk dag en nacht bij ons verblijft. Dit kan bijvoorbeeld via een spoedopname op een van onze afdelingen. Ons behandelteam probeert dan uw klachten te verminderen en uw leven te verbeteren. We doen dit met individuele gesprekken, medicijnen, therapie en steun voor uw familie. We letten ook goed op uw lichamelijke gezondheid en kijken wat u zelf kunt doen.

We hebben ook afdelingen waar u langere tijd kunt verblijven. Op deze afdeling krijgt u 24 uur per dag speciale zorg. We bieden een veilige, warme en ondersteunende omgeving voor de oudere patiënten. We hebben een persoonlijke aanpak die u helpt om zoveel mogelijk zelf te bepalen en te herstellen.

Er is aandacht voor uw interesses, wat voor u belangrijk is en hoe u uw tijd wilt besteden. Voor de ene patiënt betekent herstel misschien dat de klachten stabiel worden, voor de andere patiënt kan herstel betekenen dat hij of zij weer buiten de instelling kan wonen. Het kan ook zijn dat iemands situatie tijdens het verblijf slechter wordt. In dat geval geven we zorg tot aan het overlijden, zolang de psychiatrische problemen de hoofreden blijven. Voor een verblijf op deze afdelingen is een WLZ-indicatie noodzakelijk.

Op onze locatie Zon & Schild hebben we een speciale afdeling voor palliatieve zorg. Hier kunnen mensen met een psychiatrische aandoening terecht die door een ongeneeslijke ziekte nog drie maanden of minder te leven hebben.

Wilt u hier meer over weten?
Kijk dan op deze pagina >.