Het crisissignaleringsplan. Het is een veelal verplicht maar niet altijd even geliefd onderdeel van de behandeling. Want een echt bruikbaar plan opstellen, dat is vaak lastig.
Voor cliënten is het moeilijk terug te halen wat zij op het moment van crisis deden of dachten. Daardoor is de informatie uit het signaleringsplan vaak vanuit de zorgverlener gemaakt, in plaats van de cliënt zelf. Hierdoor voelt het plan niet als eigen voor de cliënt en is de kans dat het ongebruikt blijft groot. En dat kan voor zowel de cliënt als de zorgverlener frustrerend zijn.
Dat kan anders, dachten Elisa van Delft en Corine ter Burg. Als onderdeel van hun opleiding tot klinisch psycholoog ontwikkelden zij het ‘CSP-DNA’: het crisissignaleringsplan DNA. Dat is een model waarmee een crisis van een cliënt visueel wordt gemaakt. Op basis van realtime informatie, waarna de zorgverlener sámen met de patiënt op zoek gaat naar hypothesen over de crisis. Dat levert signaleringsplannen op die meer betrouwbaar én bruikbaar zijn.
En daardoor niet binnen een maand onder in de la belanden.
Van reactief naar preventief
In een podcast legt Corine uit hoe het CSP-DNA werkt. ‘Om informatie over de crisis te verzamelen, krijgt de cliënt voor een periode van 3 weken iedere dag 3 sms’jes met een korte vragenlijst. Wat doe je, met wie ben je, hoe voel je je? Die vragen kunnen we helemaal personaliseren, zodat ze goed aansluiten bij de cliënt.’
‘De antwoorden werken we visueel uit, tot het DNA van de crisis. Die printen we op een grote poster en daarna begint het puzzelen. Volgde een crisis op een periode van weinig slaap, of wanneer iemand veel alleen was? En werkt het luisteren van muziek in het verlichten van de gevoelens? Samen met de cliënt duiken we in de resultaten en vormen we hypotheses. Die vormen de basis van het signaleringsplan.
Het grote verschil is dat een cliënt niet meer terug hoeft te denken aan een moment van crisis, maar we kunnen werken met realtime informatie. Daardoor past het signaleringsplan echt bij de beleving van de cliënt. Die is nu immers gebaseerd op informatie de de cliënt zélf heeft ingevuld.’
Leer meer over het CSP-DNA
Positieve onderzoeksresultaten en een implementatie in verschillende zorgprogramma’s van GGz Centraal: het CSP-DNA is flink in ontwikkeling. Wil jij meer weten over het CSP-DNA? Binnenkort publiceren wij een nieuwe pagina over CSP-DNA onder ‘Innovatie’ op onze website. Heb je eerder vragen?
Stuur dan een bericht naar Corine ter Burg of Elisa van Delft.
Luister naar de podcast over het CSP-DNA
In de podcast blikken Elisa en Corine terug op het ontwikkelen van het CSP-DNA. En vertellen ze over voordelen voor cliënten én zorgverleners die ze in eerste instantie niet direct hadden verwacht. Je kunt de podcast hieronder beluisteren.
Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op Spotify, Apple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.