Cliënten die boksen? Jazeker! Het afgelopen half jaar hebben vier studenten psychomotorische therapie (PMT) van de Hogeschool Windesheim stagegelopen bij GGz Centraal. Hun inzet: cliënten van beschermde woonvormen WMO op de Noord-Veluwe (meer) in beweging te krijgen. En met succes!
Wat hebben de studenten gedaan?
Elke cliënt heeft andere behoeften wat betreft beweging. Daarom verschillen de aangeboden activiteiten per locatie. Arjen en Mirte hebben stagegelopen in Ermelo. Cliënten hebben hen verteld dat ze behoefte hebben aan sociaal contact. Hier zijn Arjen en Mirte mee aan de slag gegaan. Ze hebben wandelgroepjes opgericht en gezamenlijke koffiemomentjes georganiseerd. En het leuke is, cliënten pakken dit nu zelf op!
Mirte: “Wat ik wel leuk heb gevonden: we wandelen met een wandelgroepje met twee bewoners. En we hadden afgesproken dat ze dat met z’n tweeën zouden oppakken toen wij twee weken vakantie hadden. En dat hebben ze ook echt gedaan. Volgens mij hebben ze iets van vier keer gewandeld in die twee weken. Ik verwacht dat zij daarmee doorgaan en dat er nog meer mensen zullen aansluiten.”
Bas en Dorieke hebben stagegelopen in Nunspeet. Zij hebben ontdekt dat wandelen voor sommige van hun cliënten juist geen geschikte activiteit is. Dorieke: “Als je steeds maar blijft wandelen, dan is het een soort van moeten om maar in beweging te blijven”. Daarom is ze samen met Bas op zoek gegaan naar andere activiteiten om samen met de cliënten te doen.
Bas vult aan: “Een maandje of twee terug heb ik wat boksmateriaal bij me gehad. Ik dacht ‘laat ik het eens meenemen en dan zien we wel wat ervan komt’. Het boksen was een groot succes! Ook cliënten van wie we het niet hadden verwacht deden mee.” De hele middag is er enthousiast gebokst. Volgens Bas is boksen meer dan bewegen: “Boksen helpt ook om je agressie kwijt te raken en je zelfvertrouwen te vergroten.”
Het living lab project ‘Waarde van Bewegen’
Het project van de studenten bij GGz Centraal is een onderdeel van het ‘living lab project – Waarde van Bewegen’. Verschillende zorgorganisaties (o.a. Iriszorg, Eleos, EBC Zorg en GGz Centraal) werken in dit project samen met de gemeente Harderwijk om beweging toegankelijker te maken voor mensen met psychische problematiek. Behoeften op het gebied van sport en bewegen worden in kaart gebracht. Op basis daarvan krijgen zij passende sport- en beweegactiviteiten aangeboden. Ook wisselen de betrokken organisaties kennis uit. Zo wordt duidelijk welke activiteiten aansluiten. Rechts op deze pagina is een tekening van het project te zien.
Wil je meer weten over dit living lab project?
Kijk dan hier.
Hoe nu verder?
Het project van de studenten is geslaagd. Zij hebben waardevolle activiteiten aangeboden waardoor cliënten van beschermde woonvormen meer zijn gaan bewegen. Ook hebben ze medewerkers weten te prikkelen om hiermee door te gaan. Maar hoe zorgen we ervoor dat cliënten in beweging blijven?
Binnenkort start hiervoor een nieuwe groep PMT-studenten. Ook kijken we naar de mogelijkheid om een psychomotorisch therapeut aan te nemen binnen de beschermde woonvormen. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk om als team aandacht te vestigen op beweging en cliënten daarbij te begeleiden.
Nu is het aan de beschermde woonvormen om dit op te pakken! Het advies van de studenten hierbij? Ga met cliënten in gesprek. Aan welke activiteiten hebben zij behoefte? Waar lopen zij tegenaan en waar hebben zij hulp bij nodig? Zoek vervolgens activiteiten die bij de cliënten passen en begeleid hen daarbij persoonlijk. Zo komen én blijven steeds meer cliënten in beweging.