Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat SAM, de Stress Autism Mate-app, de ervaren stress van mensen met autisme na 1- 4 weken met 30% vermindert. De eigen regie op het dagelijks leven verbetert en ook het zelfbeeld verandert positief door het gebruik van deze app. Een team van professionals ontwikkelde de app samen met mensen met autisme. SAM heeft inmiddels gebruikers in 33 landen.
Stress is overal aanwezig. In het leven van ons allemaal. Zeker nu; in deze periode met meer angst en onzekerheid speelt stress ons allen parten. Bij mensen met langdurige (ernstige) psychiatrische stoornissen speelt stress soms zo’n grote rol, dat het bepalend wordt in iemands leven, met als gevolg: verergering van psychiatrische klachten, slecht slapen en frequentere terugval in oude (ongezonde) patronen.
Hoe werkt de app?
Yvette Roke, psychiater en mede-ontwikkelaar: “SAM meet en berekent stressniveaus bij mensen met autisme in real-time and real-life. Dit doet de app door iedere vier uur vragen te stellen over het concept stress en geeft vervolgens met een algoritme een samenvatting van het stressniveau van de afgelopen vier uur. Gebruikers krijgen gepersonaliseerde tips om stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen of het advies om even rust te nemen. Doordat zij patronen terugzien van de dag en de week zijn gebruikers in staat hun activiteiten aan te passen, waardoor hun ervaren stress aanzienlijk vermindert.”
Een gebruiker over de SAM-app: “Ik snapte nooit hoe iedereen altijd maar weet wanneer hij of zij stress heeft. Voor mij is dat veel lastiger om te herkennen. Dankzij de SAM-app kan ik nu meer inzicht krijgen in mijn eigen stresspatronen.”
Ondersteuning voor zorgverleners
Zorgverleners die hun cliënten adviseren om de SAM-app te gaan gebruiken, maken vervolgens samen een stress-signaleringsplan. De waardevolle informatie die uit de SAM-app beschikbaar komt, zorgt voor een efficiëntere behandeling. SAM is bovendien een good practice van VGZ.
Onderzoek en beleid
SAM levert waardevolle gegevens voor wetenschappelijk onderzoek naar stress en autisme. Zo doet het Nederlands Autisme Register onderzoek naar de effectiviteit van de SAM-app. Daarnaast maakt een internationaal subsidietraject het mogelijk om transnationale opschaling van innovaties mogelijk te maken en aan te passen aan de wensen van eindgebruikers. SAM is een van de applicaties die hiervoor wordt gebruikt. Er zijn inmiddels twee gepubliceerde studies naar het effect van de SAM-app in Nederland en een derde publicatie is onderweg. In Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Australië vindt momenteel ook onderzoek naar de SAM-app plaats.
Privacy
Het beschermen van gebruikersgegevens is cruciaal voor GGz Centraal. De data in de SAM-app worden als medische gegevens behandeld en vallen onder de AVG en WGBO. Deze gegevens worden versleuteld opgeslagen en alleen geautoriseerde professionals hebben toegang na het volgen van strikte procedures.