Opleiding tot psychiater
Bij GGz Centraal kunnen artsen zich na het behalen van het artsexamen specialiseren tot psychiater.
Wij hebben één van de grootste A-opleidingen van Nederland met een instroom van 12 plaatsen per jaar.
Opleiders
- Dr. Didi Rhebergen is de A-opleider van GGz Centraal (profiel: wetenschap)
- Dr. Arjan Schröder is de plaatsvervangend A-opleider van GGz Centraal (profiel: volwassenenpsychiatrie)
- Dr. Annette Boelen, deelopleider (profiel: kinder- & jeugdpsychiatrie)
- Dr. Moran Cohn, deelopleider (profiel: volwassenpsychiatrie en psychotherapie)
Medisch
Het profiel van de opleiding is medisch. Dit wil zeggen dat onderzoek en diagnostiek de basis vormen voor de behandeling.
Behandeling vindt plaats volgens de landelijke richtlijnen en protocollen.
Contact
Secretariaat A-opleiding
Esther Dooijeweerd
telefoon 06-51984199
a-opleiding@ggzcentraal.nl
Secretariaat A-opleiding/psychiatrie-onderwijs
Gerda van den Brink
telefoon 06-51065922
a-opleiding@ggzcentraal.nl
Secretariaat psychiatrie-onderwijs
Monika Kwant
telefoon 06-17689962
psychiatrieonderwijs@ggzcentraal.nl
Ons team
Opleiding
De A-opleiding tot psychiater duurt 4,5 jaar. De opleiding start met een algemeen gedeelte van 3 jaar, gevolgd door een 1,5 jaar keuzecontext (bijvoorbeeld kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, wetenschap, psychotherapie of beleidspsychiatrie).
Sinds 2020 vindt de opleiding plaats volgens het nieuwe landelijke opleidingsprogramma (LOP) ‘De Psychiater’ (zie ook de website van de NVvP voor nadere details).
Dit landelijk opleidingsprogramma heeft de volgende kenmerken:
- de opleiding leidt op tot psychiater met kennis van en ervaring in levenslooppsychiatrie. De overlap in leeftijdsgebieden geeft het belang aan van kennis van de transitiepsychiatrie en vervroegde veroudering
- het behalen van een aantekening in de aandachtsgebieden kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie maakt geen onderdeel meer uit van de eindtermen van de opleiding
- de AIOS kan zich wel (facultatief) profileren in de levensfasecontexten ‘kinder- en jeugd’, ‘ouderen’ en/of andere aangeboden of zelfgekozen vakinhoudelijke of vakoverstijgende onderwerpen of keuzecontexten (wetenschap, beleidspsychiatrie, enz.)
- de opleiding is activiteits- en praktijkgericht ingericht. ‘Entrustable Professional Activities’ (EPA’s) en de ontwikkeling naar bekwaamheidsniveaus vormen het uitgangspunt voor de opleiding. Per EPA stellen we vast of de AIOS de vereiste kennis, vaardigheden en attitude heeft verworven
- de AIOS neemt de regie in de eigen opleiding
- er zijn maatschappelijke stages opgenomen
- er zijn leerlijnen ingericht rond drie dimensies in het handelen van de psychiater:
– de psychiater als medisch expert (psychotherapie en neurobiologie)
– de betrokkenheid van de psychiater in het sociaal maatschappelijk domein
– de psychiater als professional (leertherapie, mentoraat, reflectie) - de opleiding biedt betere aanknopingspunten voor het leveren van maatwerk, vooraf vrijstellen, tussentijds bekwaam verklaren, versnellen en indien nodig: verlengen van de opleidingsduur
- Landelijk actuele maatschappelijke thema’s, zoals: ‘gendersensitieve zorg’, ‘kwetsbare ouderen’, ‘medisch leiderschap’ en ‘doelmatigheid’ krijgen een herkenbare plaats in de opleiding
Opleidingsplaatsen en locaties A-opleiding
Jaarlijks kunnen gemiddeld 12 artsen instromen in de opleiding tot specialist (AIOS). De opleiding start begin april en begin oktober. Als AIOS kun je alle onderdelen van de opleiding binnen GGz Centraal volgen op een van de locaties in Ermelo, Amersfoort, Harderwijk, Lelystad, Almere, Bussum Laren en Hilversum.
Ook zijn er goede samenwerkingsverbanden met omringende organisaties, zoals het UMCU, Levvel, Antoniusziekenhuis en Tergooi ziekenhuis. Tevens is er de ECT-school, en kun je je bekwamen in r-TMS, wetenschap, onderwijs of beleid. Je kunt de opleiding na het eerste half jaar in deeltijd (80%) volgen.
Coassistenten
Binnen GGz Centraal werken coassistenten van Amsterdam UMC en UMCU, op verschillende plekken. Denk daarbij aan de acute opname- en vervolgafdelingen, ouderen afdelingen, afdeling neuropsychiatrie en gebiedsteams. Ook zijn er vaste ‘senior coassistent’ stageplekken waar je je kunt ontwikkelen tot basisarts.
Verder zijn er plekken voor keuzecoschappen (bijvoorbeeld kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, crisisdienst, neuropsychiatrie) en hebben we vaste ‘senior coassistent’ stageplekken. Daar kun je je met meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid onder directe supervisie van de psychiater ontwikkelen tot basisarts.
Het onderwijs aan de coassistenten bestaat uit het gedeeltelijk volgen van het lokale onderwijs van de AIOS, aangevuld met onderwijs specifiek toegesneden op de coassistent.
Samen
Binnen GGz Centraal vinden wij onderlinge verbinding van groot belang. Om dit te stimuleren organiseren wij gezamenlijke AIOS-uitjes, een eindejaarsdiner met de raad van bestuur, een voorjaarscongres-borrel, refereeravonden met de P- en VS-opleiding, en een buddy-systeem voor de eerstejaars AIOS.
Solliciteren
Solliciteren kan het hele jaar door via onze vacaturesite. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je terecht bij het secretariaat van de A-opleiding.
De Grote Lowijs Onderwijsprijs
Eenmaal per jaar wordt de ‘Grote Lowijs Onderwijsprijs’ uitgereikt. De prijs is bedoeld voor de AIOS die zich het afgelopen jaar bijzonder heeft onderscheiden. Dat kan zijn door een bijzondere prestatie op het gebied van organisatie, wetenschap of het houden van een inspirerende voordracht.