Wij verbeteren graag de zorg voor mensen met een psychotische stoornis. Met specifieke aandacht voor bijwerkingen zoals bewegingsstoornissen, lichamelijke gezondheid en leefstijl.
Met deze onderzoekslijn geven wij invulling aan een betere behandeling voor mensen die vaak langdurig afhankelijk zijn van psychiatrische zorg. Veel van hen zijn aangewezen op langdurige behandeling met psychofarmaca. Psychofarmaca zijn medicijnen die invloed hebben op het centrale zenuwstelsel en werkzaam zijn tegen psychische aandoeningen. Deze medicijnen hebben naast een goede werking helaas ook bijwerkingen.
Het is belangrijk om volgens de huidige kennis te (be)handelen, behandelingen vaak te evalueren en eventueel te herzien. Bij GGz Centraal hebben wij onder andere gedegen kennis op het gebied van
- onderzoek naar bewegingsstoornissen
- metabole bijwerkingen zoals hart- en vaatziekten en diabetes
- en (het bevorderen van een gezonde) leefstijl.
Het onderzoek dat we doen, doen we in samenwerking met onder andere Maastricht University en het UMC Utrecht. Maar ook met collega’s van bijvoorbeeld de Universiteit Bern en de University of New South Wales. Ons doel is om kennis die we vergaren met wetenschappelijk onderzoek direct beschikbaar te maken in het behandelaanbod voor de patiënt. Andersom zijn vraagstukken uit de praktijk belangrijk voor het onderzoek. Dit moet leiden tot betere zorg voor deze kwetsbare groep. Er lopen verschillende promotieonderzoeken binnen deze onderzoekslijn. Ook heeft Peter van Harten een leerstoel ‘Bewegingsstoornissen bij psychose’ aan de Universiteit Maastricht.
Luister naar de podcast over leefstijl in de GGZ
Of luister naar de podcast op Spotify, via Apple Podcasts of in jouw favoriete podcast-app.
Contactgegevens
Resultaten
promoties
3
lopend onderzoek
20
publicaties
47
opleidelingen
11
subsidies
€625.144,-
Bovenstaande cijfers zijn een samenvatting van het onderzoek dat tussen 2017 en 2019 is uitgevoerd binnen GGz Centraal.