Tijdens een goedbezochte online ‘Zorgverslimmers’-show is Yvette Roke, psychiater, de grote winnaar geworden van de allereerste Tenzinger Zorgverslimmer Award. Een enorme opsteker. Het is de eerste keer dat deze prijs is uitgereikt. En hoe mooi is het dat de eerste prijs naar een ggz-initiatief gaat. EN dat dat een initiatief is vanuit Emerhese Flevoland van GGz Centraal.
In de zorg zijn enorm veel uitdagingen. Er is sprake van een steeds grotere zorgvraag, terwijl er steeds minder mensen in de zorg willen werken. De centrale vraag bij de zorgverslimmers is dan ook: ‘Hoe kunnen we de zorg zodanig verslimmen om de zorg bereikbaar te houden voor iedereen?’ De sleutel tot het toegankelijk houden van de zorg in de toekomst is innoveren’.
Yvette Roke dingt met de SAM-STAPP app mee voor de prijs. Deze app is nl. één van de 24 genomineerde zorgverslimmers. Met deze award wil Tenzinger iedereen in de zorg aansporen om mee te blijven denken én werken aan een slimmere zorg. Tijdens deze eerste talkshow ging presentatrice Nicole Terborg in gesprek met inspirerende en spraakmakende Zorgverslimmers. Met als centraal thema: Zorgverslimmen: hoe doe je dat? Hoe creëer je meer tijd en aandacht voor innovatie in de zorg? En onder het motto ‘voorspellen is beter dan genezen’: hoe zet je data in voor een betere jeugd- en pleegzorg?
Wie verdient de Tenzinger Zorgverslimmer Award?
Alle genomineerden verslimmen de zorg op hun eigen manier, maar er kan er maar één de winnaar zijn. De jury bestaat uit 5 leden. Elk jurylid heeft een eigen insteek voor de beoordeling. De een kijkt vooral naar de cliënt en of de ingediende tools de cliënt, diens naasten en de zorgverleners in staat stellen om eigen regie te nemen. De ander legt de nadruk op het feit dat de stem van de dagelijkse praktijk in de zorg vaak onderbelicht blijft en de zorg te veel is ingesteld op basis van standaarden, die ook schijnzekerheid kunnen geven. De ingediende zorgverslimmer moet dat juist ter discussie stellen. Weer een ander jurylid kijkt vooral naar of een oplossing iets betekent voor degene die zorg krijgt. Een jurylid beoordeelt de inzendingen op het verhogen van de kwaliteit van de zorg, het verhogen van de arbeidsvreugde voor de medewerkers en de invloed op de financiën. En tenslotte hanteert een jurylid vooral het criteria dat een idee een oplossing biedt voor de eindgebruiker: de zorgmedewerker of de zorggebruiker. Iets wat breed toepasbaar is, waar mensen van profiteren en wat ook een zekere fun factor heeft. Een nieuwigheid waar de zorg blij van wordt.
En de winnaar is….
Rond 16.00 uur horen we na een inspirerende talkshow eindelijk dat Yvette Roke (met haar team SAM STAPP) de eerste winnaar is van de prestigieuze zorgverslimmeraward.
Het jury-oordeel
Jerry Allon: “Eigenlijk zijn alle 24 genomineerden winnaars. Alle juryleden hebben alle inzendingen beoordeeld op hun eigen insteek (zoals hierboven beschreven). Dus het was een flinke klus voor ons, maar… de app van Sam STAPP stak er bij alle juryleden bovenuit. Juist omdat de SAM-STAP app ontwikkeld is door en voor cliënten. De app zorgt ervoor dat mensen met autisme in het dagelijks leven hun patronen leren kennen. De app maakt overzichtelijk bij welke activiteit het goed met je gaat en bij welke activiteit niet. En hoe je daar het beste mee om kunt gaan.”
Eerste reactie van Yvette
“Toen ik keek wie er allemaal genomineerd was, kon ik eerst even helemaal niet naar kijken, omdat het me een beetje zenuwachtig maakte wie er allemaal meedeed. Toen ik de onderwerpen ging bestuderen, kon ik alleen maar concluderen dat het allemaal top ideeën waren. Het kwam ook niet meteen in mij op dat wij zouden winnen. Des te mooier dat het ons toch gelukt is.”
We zijn bij GGz Centraal natuurlijk trots op deze mooie prijs voor het hele SAM STAPP team van Yvette. Dus Jamie Hoefakker, Roos Vos, Heleen Iedema, Kirsten Hoeberichts en Yvette Roke: ga vooral door met deze mooie innovaties!
Wie zijn de overige 23 genomineerden?
Je kunt hier meer lezen over de Tenzinger zorgverslimmer award en wie de genomineerden zijn geweest.